Kimyasal Tedariğinde
Yenilikçi Çözümler

Lumochem olarak teknoloji ve tüketici ihtiyacını yakından takip ediyor ve ürünlerimizi bu yönde geliştiriyoruz.

Ürünlerimiz

Tekstil Kimyasal Ham Maddeleri

1YÜZEY AKTİF GRUPLARI

Yüzey aktif maddeler tekstil endüstrisindeki bütün sulu proseslerde ve en çok terbiye proseslerinde, prosesi kolaylaştırmak veya tekstil malzemesine özellikleri kazandırmak için tek başına veya diğer kimyasal maddelerle birlikte kullanılır. Yüzey aktif maddeler bir sıvı içinde çok küçük miktarlarda bile çözünseler bulundukları sıvının yüzey gerilimini hızlı bir şekilde düşüren maddelerdir. Sulu tekstil prosesleri bakımından bu durum çok önemlidir. Eğer bir tekstil prosesinde sulu çözelti yüzey aktif madde içeriyorsa, bu sulu sistemde çözeltinin yüzey gerilimi düşer ve dolayısıyla tekstil malzemesiyle ıslanması ve sulu çözeltiyle muamelesi kolaylaşır.

2PVA

Polivinil Alkol bilinmektedir. Suda çözünür sentetik bir polimer malzeme olan PVA, renksiz, termoplastik ve reçinemsidir. Saç spreylerinde, lateks boyada, kağıt kaplamalarında, şampuan ve yapıştırıcılarda ise inceltici görevi görür. Suda Çözülebilen Film olarak da adlandırabileceğimiz PVA, emülsifiye etmede ve film oluşturmada etkilidir. Yapışkan yapıda olan bu malzeme, solvent ve gres gibi birçok yağ ve çözücüye karşı da dayanıklıdır.

3SİLİKON YAĞLARI

Silikon yağı Renksiz, kokusuz, farklı viskoziteleri 0,5 mm2/s ile 2,500,000 mm2/s (cSt) olan ve fiziksel özelliklerini çok geniş sıcaklık aralıklarında (-700C ile 2500C) koruyan akışkanlardır. Ani ve geniş ısı değişikliği olan ortamlarda kolay kullanım. Donma dereceleri en viskoz silikon yağında bile -400C altındadır. Nem ve kimyasal değişimlerin olduğu ortamlara dayanıklı olduğu kadar mükemmel dielektriksel özelliklere sahiptirler.

Hidrokarbon, mineral ve organik yağlara kıyasla sahip oldukları geniş kullanım avantajları ile endüstriyel kullanımın yanı sıra ilaç, tıp, gıda, kozmetik sektörleri gibi çok farklı sektörlerde uygulama alanları bulabilmektedirler;

Tekstil, Metal, Cam sektörlerinde Kağıt,Zirai, Gıda sektörlerinde kullanılırlar Boya sektöründe Silikon yağları, Topaklaşma ve çökmeleri engeller, Çatlamaları önler, Parlaklık ve kolay yayılım sağlarlar.Su iticilik sağlar, Tekstil, Deri ve Otomotiv sektörlerinde su geçirmezlik sağlarlar. Difüsyon pompa yağı olarak Silikon yağları, Kalıp ayırıcı olarak Silikon yağları, Yapışma ve tutunmayı engeller, Kolay ayrışma sağlarlar.

4YUMUŞATICILAR

Yumuşatıcı maddeler tekstil terbiyesinde büyük öneme sahiptirler. Pratik olarak hiçbir tekstil mamulü terbiyedeki son işlemde yumuşatıcı madde ile işlem görmeden üretilmemektedir.

Kumaşa yumuşatıcı madde aktarmanın nedenleri; gerek o kumaşın işleme özelliklerinin iyileştirilmesi, gerekse kullanımında istenen bir tutumla kullanım özelliklerinin geliştirilmesidir. Akıcı, yumuşak bir mamül tutumu tekstil mamullerinin satışında en belirleyici kriterdir.
Yumuşatıcılar tekstil mamulüne istenilen tutum özelliklerini kazandırırlar.

Kumaşın teknolojik özelliklerine olumlu yönde etki edelerler. Örneğin antistatik, hidrofil özellikleri, elastikiyeti, dikilebilirliği, sürtme dayanımı v.b.

Yine sentetik lifler için belli derecede doğal bir tutum ve diğer giyim konforu ile ilgili olumlu etkiler sağlamaktadır.

Ayrıca Yumuşatıcı maddeler proses yardımcısı olarak da görev yaparlar.

5İNDİRGEN MALZEMELER

Polyester ve polyester/selüloz karışımları için indirgen temizleme maddeleridir. Geniş PH aralıklarında güçlü indirgeme etkisine sahiptirler. Fikse olmamış boyar maddeyi polyester lifinden uzaklaştırarak boyama haslığını arttırır. Reaktif ve dispers boyama sökümlerinde rahatlıkla kullanılabilir.

Tekstil Boyaları

1REAKTİF BOYALAR

Reaktif boya molekülü, fiber ile kimyasal olarak reaksiyona girebilen bir grup içerir ve boya, boyama sırasında fiber ile reaksiyona girer ve iki arasında bir kovalent bağ oluşur, bu da yıkama haslığı ve sürtünme haslığını geliştirir.

Reaktif boyalar iki ana kategoriye ayrılabilir:

Simetrik Triazol
Bu reaktif boyalarda, reaktif klor atomları daha kimyasal olarak aktiftir. Boyama sırasında, klor atomu, bir ayrılan grup haline gelmek için bir alkali ortamda selüloz lifi ile değiştirilir. Boya ve selüloz lifleri arasındaki reaksiyon, bir bimoleküler nükleofilik sübstitüsyon reaksiyonudur (bakınız ikame reaksiyonu).

Vinil Sülfon Tipi
Böyle bir reaktif boya içinde bulunan aktif grup, bir vinilsülfon grubunun veya bir -hidroksietilsülfonil grubunun bir sülfattır. Boyama sırasında, bir hidroksietilsülfonil sülfat, bir vinilsülfon grubu oluşturmak için bir alkalin ortamda elimine edilir ve daha sonra bir nükleofilik katılma reaksiyonu ile bir kovalent bağ oluşturmak için selüloz elyafları ile birleştirilir.

2DİSPERS BOYALAR

Polyester liflerinin boyanmasında en çok kullanılan boyar madde, dispers boyar maddelerdir. Dispers boyar maddeleri, polyester lifleri üzerinde uygun haslık değerlerine ve yeterli renk paletine sahiptir. Piyasada sıvı veya toz hâlinde bulunur. Dispers boyar maddelerin suda çözünmesi diğer suda çözünen boyar maddelerin çözünmesi gibi bilinen anlamda değildir. Dispers boyar madde, polyesterin boyanması esnasında banyoda süspansiyon hâlinde bulunur. Yani boyar madde molekülleri banyo içinde çözünmeden asılı olarak kalır. Pigment boyalar gibi suda tamamıyla çözünmez durumda değildir. Dispers boyar maddeler üretilmeye başlandığında önceleri küçük moleküllü olanları bulunmaktaydı ve bunların haslıkları düşüktü. Teknolojinin gelişmesi ile yüksek haslıkları olan daha büyük moleküllü dispers boyar maddeler üretildi.

3ASİT & METAL BOYALAR

Protein ve poliamid, lifleri asidik ortamda boyadığı için bu adı almış boyar maddelerdir. Molekülünde azo grubu içeren bir renkli kısım yanında anyonik bir grup bulunur. Suda çözünen anyonik boyar maddelerdir. Asit boyar maddeler poliamide asidik ortamda bağlanır. Bu boyar maddelerin önemli bir özelliği de yün ve poliamidi boyama koşullarının aynı olmasıdır. Yün boyamaya göre önemli farklılık yün ağırlığının %30’u kadar asit boyar maddeyi alıp bağlayabilirken poliamid lifleri ancak ağırlıklarının %1–5’i kadar asit boyar maddesini bağlayabilmektedir. İki lif arasındaki doygunluk değerinin farklılığı, amino grup sayısını yüne nazaran poliamid liflerde daha az olmasıdır.

Temel Kimyasallar

1PVA
2TİTANDİOKSİT
3KOSTİK
4FORMİK ASİT
5PEG 400